SENJATA

Dalam permainan ini, akan disediakan beberapa kelengkapan senjata untuk dipilih. Senjata pula diberi kepada beberapa bahagian, iaitu :

  • Melee & Pistols
  • Shotguns
  • Sub Machine Guns
  • Assault Riffles
  • Sniper Riffles
  • Machine guns
  • Grenades

Melee & Pistols

 Knife

Merupakan asas senjata dalam pertempuran. Jika senjata kehabisan peluru, menggunakan pisau merupakan satu alternatif untuk menyerang musuh.


 Usp. 45

Ini adalah pistol permulaan pusingan untuk counter terrorist pistol ini juga adalah pistol yang sedia ada yang hanya dipegang@digunakan oleh counter terrorist.Ia mempunyai silencer@penyenyap bunyi yang berfungsi sebagai mengurangkan bunyi bising tembakan.

Glock 18

Ini adalah pistol permulaan bagi terrorists.pistol ini mempunyai semi auto.Semi auto digunakan untuk mendapat tembakan yang statik dan peluru tidak akan terabur.Selain itu semi auto untuk pistol ini juga mempunyai 3peluru dengan sekali tembakan.


Desert Eagle

Pistol yang paling berkuasa dalam permainan, pistol ini biasanya menjadi pilihan kebanyakan orang yang membeli pistol dalam pusingan pertama.Ia dibeli kerana wang permulaan yang diberikan pada pusingan pertama adalah sedikit.Pistol ini sahaja yang dapat menembusi dinding, peti, pintu dan sebagainya. Ia juga mempunyai ketepatan yang cukup baik, simpanan hanya mempunyai 7 peluru, yang tidak bertahan lama pada sepanjang permainan.

Sig P228

Ini adalah pistol yang digunakan dalam permainan, tetapi mungkin hanya  pemain lebih suka membeli DE berbanding pistol ini. Ia merupakan senjata berkuasa, dan mempunyai 13 klip peluru.

Dual Beretta Elites

pistol ini mempunyai dua pucuk, Setiap satu memiliki 15 klip peluru, bermakna 30 jumlah kesuluruhan klip peluru pistol ini.Senjata api ini adalah lemah.Ia akan mengambil beberapa tembakan baik untuk membunuh lawan, melainkan jika anda bernasib baik.

Five Seven

Satu pistol yang layak dimiliki untuk CT, kali ini dalam bentuk klip 20 pusingan iaitu 5-7. Ia tidak kuat seperti beberapa pistol yang lain tetapi ia juga  tidak lemah, dan pistol ini juga sangat baik dari segi ketepatan.
Shotguns


 
 M3 Super

Ini adalah senapang patah yang paling murah daripada kedua-dua senapang patah yang tersedia,Ia mempunyai reload dan kadar Tembakan yang agak perlahan.Anda mungkin tidak akan puas dengan hanya 8 klip pusingan.

XM1014

Ia hanya mempunyai 7 klip pusingan yang  mengosongkan peluru dengan sangat cepat, ia merupakan senapang yang sangat baik.Cukup berkuasa tetapi kali ini kadar Tembakan adalah lebih mencukupi apabila anda perlu untuk mengosongkan ruang tertutup.

Sub-Machine guns.  

MP5

Ini adalah sub machine yang paling biasa digunakan. Ia senjata yang yang dipercayai dengan ketepatan dan kuasa yang baik.MP5 mempunyai 30 klip pusingan.Digunakan untuk jarak yang sederhana.
TMP

Ini adalah seperti versi sub-mesin Glock 18, ia mempunyai kadar tembakan baik tetapi lemah.Ia adalah paling lemah dalam semua SMGs.Saiz klip ialah 30, tetapi itu tidak banyak membantu dalam permainan.

Mac 10

Ini adalah senjata yang jarang digunakan dalam CS berbanding senjata lain.Dari segi tembakan adalah baik tetapi dari segi ketepatan sangat kurang.senapang ini sesuai sekiranya dalam keadaan terdesak.


P90

P90  adalah senjata  senjata SMG yang banayak digunakan dalam permainan.Ia adalah sangat tepat dan berkuasa dan ia sangat mudah untuk digunakan. walau bagaimanapun, ia mengambil masa dan lebih banyak kemahiran untuk menggunakan P90 kerana ia kurang berkuasa dan kurang tepat berbanding sebelum ini.Mungkin lebih baik digunakan dalam jarak pertempuran yang dekat, dan mempunyai 50 klip peluru. HargaSMG $ 2300.


UMP

Senjata ini mempunyai kadar tembakan yang rendah.Ia mempunyai 25 klip pusingan.Digunakan pada jarak yang sederhana.


Assault Riffles

AK47

AK47 adalah senjata api yangpaling popular, sama ada orang menyukainya atau tidak menyukainya. Ia adalah senapang paling murah dalam permainan pada hanya $ 2500 , terutamanya apabila anda menganggap bahawa ia adalah raifal tempur yang paling berkuasa serta mempunyai 30 klip pusingan.

SG552 Commando

Sama seperti AK47, senjata api ini yang baik dalam kedua-dua CQB, tetapi ia lebih cenderung kepada ketepatan apabila menggunakan zoom. Ia adalah kurang berkuasa daripada yang AK tetapi dilengkapi dengan  skop untuk membantu anda dalam pertarungan jarak jauh.

Colt M4A1

Senapang kegemaran orang ramai CT.Ia adalah yang paling murah daripada kedua-dua senapang CT, Ia mempunyai 30 klip pusingan dan juga cukup kuat.Senjata mempunyai mode senyap(silencer).Senapang ini sangat sesuai untuk ketepatan sekira selalu digunakan.Ia digunakan pada jarak jauh dan dekat.

Steyr Aug

Senapang ini sangat popular, seperti semua senapang  dan yang setaraf CT Komando SG552. Ia adalah lebih mahal daripada pistol Colt. Ia mempunyai skop tambahan untuk digunakan.Digunakan pada jarak jauh dan dekat.


Sniper Riffles


AWM/P

Ia digunakan untuk kes menembak di mana-mana bahagian badan.Kaki/lengan tidak boleh membuat musuh terbunuh.Ia sama seperti sniper lain iaitu mempunyai zoom.Ia adalah senjata yang sangat kuat dan sesuai untuk jarak jauh.

Scout

Senapang sniper murah ($ 2750).Ia boleh semudah membunuh mereka jika mendapat ketepatan headshot.Mempunyai 10 klip pusingan.Mempunyai skop zoom untuk melihat musuh dengan jelas.Sangat lemah berbanding sniper lain.Sesuai untuk jarak jauh.

G3/SG1

senapang ini mempunyai dua fungsi zoom dan kos ($ 5000), ia mempunyai ketepatan yang baik.Sesuai untuk jarak jauh.

SG550

Kebanyakan seperti G3, senjata api ini agak jarang dilihat dalam CS. Ia pada asasnya berfungsi seperti G3 tetapi CT sahaja, adalah lebih murah dan juga kurang berkuasa.Sesuai untuk jarak jauh.

Machine Gun


PARA

Harga ($ 5750). Secara umumnya, anda tidak akan melihat banyak Para dalam permainan. Ini kerana senjata ini sukar untuk mendapat ketepatan yang baik selain harganya yang mahal. Ia mempunyai 100 klip pusingan.Sesuai pada jarak dekat dan sederhana.


Grenades

 
High Explosive (HE)

Ini adalah tambahan hebat kepada mana mana senjata pemain (hanya satu boleh dibeli pada satu pusingan). Apatah lebih baik untuk melemahkan pihak lawan anda daripada bom tangan dan ditetapkan masa letupan tinggi.


Flashbang (FB)

Bom ini digunakan untuk memedihkan mata.Skrin akan menjadi putih sekiranya terlihat bom ini yang telah dibaling.


Smoke Grenade (SG)

Bom ini berfungsi untuk mengaburi pihak lawan.Pihak lawan tidak dapat melihat sekiranya pemain berada dalam kawasan bom ini.Akan tetapi,sekiranya pihak lawan masuk dalam kawasan bom itu,pihak lawan akan dapat melihat kita dalam keadaan samar.